Nie każdy jednak wie, ze liść laurowy to także naturalna i bardzo skuteczna substancja zwalczająca kaszel. Poniżej znajdziesz przepis na herbatę z liścia laurowego, dzięki której wykorzystasz jak najwięcej jej właściwości prozdrowotnych!
Napar z liści laurowych wspomaga walkę z takimi dolegliwościami jak:
Na 1 porcję herbaty należy przygotować:
Przygotowanie naparu:
Liście laurowe kroimy bądź rozrywamy na drobne części, które następnie umieszczamy w naczyniu, w którym przyrządzamy napar – może to być szklanka lub filiżanka. Następnie podzielone liście zalewamy zagotowaną wodą.
Herbatę przykrywamy i zostawiamy na około 10 minut. Po tym czasie przelewamy napar przez sitko aby pozbyć się liści. Odcedzony napar możemy spożywać z dodatkiem cytryny i miodu.
Należy jednak pamiętać, że chcąc zachować wszystkie drogocenne składniki odżywcze oraz witaminy zawarte w tych składnikach zarówno cytrynę jak i miód dokładamy do herbaty dopiero kiedy jest ona wystudzona. Napar zaleca się spożywać profilaktycznie lub w przypadku wystąpienia choroby raz dziennie.
Herbatę można pić nie dłużej niż przez 10 kolejnych dni. Przeciwwskazaniem do spożywania naparu z liści laurowych jest ciąża, karmienie piersią, nie zaleca się spożywania herbaty przez osoby, zmagające się z zaburzeniem krzepnięcia krwi.