Są nie tylko niezbędną przyprawą, ale mogą pomagać w wielu przykrych dolegliwościach. Dlatego dobrze byłoby mieć własne drzewko laurowe, by w razie potrzeby sięgnąć po świeży, pachnący listek i nie musieć kupować ich w sklepie.
Nasiona drzewka laurowego można nabyć np. w ogrodniczych sklepach internetowych. Ponieważ mają one twardą powłokę, przed włożeniem do ziemi warto wykonać tzw. skaryfikację – polegającą na naruszeniu okrywy nasiennej przez nacięcia lub ścieranie. Ten zabieg przyspieszy kiełkowanie. Najlepiej zrobić to nożem lub papierem ściernym.
Drugim ważnym zabiegiem jest moczenie nasion przez kilka dni w wodzie. Gdy zauważymy, że napęczniały przygotowujemy mają doniczkę lub inne niewielkie naczynie z wilgotnym kalcynowanym piaskiem i umieszczamy w nim nasiona na głębokości ok. 1 cm.
Doniczkę przykrywamy folią i pamiętamy, by codziennie na chwilę ją odkrywać w celu przewietrzenia. Jeśli jest potrzeba delikatnie podlewamy piasek. Kiedy nasiona zaczną kiełkować zdejmujemy folię, a gdy rośliny mają po ok. 4 listki przesadzamy je do większej doniczki.