Napój wspomagający trawienie – Pyszny i prosty w wykonaniu – pij go codziennie, a Twój żołądek Ci podziękuje

Cytryna stanowi rewelacyjny dodatek do rozmaitych potraw i deserów. Może być używana również jako podstawowy składnik różnorodnych nalewek oraz napojów.

Dzisiaj przedstawimy Wam przepis na Canarino czyli włoski specjał, który spożywany jest najczęściej po obfitych posiłkach. Wspomaga on trawienie i pozwala zredukować uczucie ciężkości. Wypróbujcie sami, a przekonacie się o jego skuteczności.

Składniki:

  • 1/2 litra wody,
  • 1 cytryna,
  • około 2 sztuk liści laurowych,
  • miód (wedle uznania).

Przygotowanie:

Dokładnie umyć cytrynę w ciepłej wodzie. Następnie obrać ją przy użyciu obieraczki do warzyw. Należy uważać, żeby nie naruszyć białej części o gorzkim smaku.

1/2 litra wody zagotować. Następnie dodać liście laurowe oraz skórkę z cytryny. Wszystkie składniki gotować przez około 5 minut. Po zagotowaniu należy przykryć garnek i zaparzać wywar przez następne 10 minut. Na koniec dodać miód w preferowanej ilości, dzięki któremu uzyska się wyjątkowy smak mikstury.

Canarino warto spożywać również w przypadku występowania dolegliwości żołądkowych.