Nigdy nie należy wkładać do lodówki tych 5 produktów, szczególnie nr 3

Z pewnością nie wyobrażasz sobie życia bez lodówki. Niemal niemożliwe stałoby się przechowywanie, takiej żywności jak mleko, jogurty, śmietana czy sery.

Jak się jednak okazuje, nie każdy produkt spożywczy powinien być przez nas do niej chowany. Niektóre artykuły nie lubią bowiem niskich temperatur.

W poniższym artykule poznasz 5 produktów, które najczęściej wkładamy do lodówki mimo tego, że z wolą one inne przestrzenie w naszym domu.

Z pewnością, nie jeden bardzo Cię zdziwi! Jeśli jednak masz go teraz w swojej lodówce, koniecznie przenieś go w inne, cieplejsze miejsce. Sprawdź, jakie będzie dla niego odpowiednie!

1. Pomidory

Pomidory powinny być przechowywane poza lodówką, ponieważ ich naturalne środowisko wzrostu to ciepłe, śródziemnomorskie tereny. Dlatego też bardzo źle znoszą zimne powietrze, które może przerywać ich procesy dojrzewania i prowadzić do zmian organoleptycznych.

Smak i aromat oraz konsystencja miąższu zostają wtedy zaburzone, co z pewnością nie jest pożądane przez konsumentów.

Warzywa te dłużej zachowają swoją świeżą, jeśli umieścimy je w koszu lub misce tak jak inne warzywa i owoce. Dzięki temu nie tylko zachowają swój zapach i smak, ale będą także piękną, wyjątkową i barwną ozdobą naszej kuchni.

2. Świeża bazylia