Cytryna to wszechstronny składnik, który można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni, a także w domowych kuracjach zdrowotnych. Jest to cecha, z której cytrusy są znane na wszystkich kontynentach. Jest bogata w składniki odżywcze i zawiera wiele witamin.
Cytryny mogą pomóc wzmocnić układ odpornościowy, a także przeciwdziałać rozwojowi innych poważnych chorób, zwanych wolnymi rodnikami. Okazuje się jednak, że skórka cytryny zawiera najwięcej składników odżywczych. Są one również doskonałym antybiotykiem.
Jako jedną z wielu korzyści można wymienić także jej właściwości przeciwwirusowe. Cytryny mogą być wykorzystywane do zwalczania drobnoustrojów, które z kolei mogą powodować stany zapalne i choroby.
Cytryny mają właściwości antyrakowe, z których można skorzystać, jeśli pozostawi się je w skórkach lub zamrozi tuż przed przygotowaniem. Cytryny należy dokładnie umyć przed użyciem. Do tego celu najlepiej użyć octu z cydru jabłkowego lub soku wyciśniętego z innej cytryny.
Po umyciu cytryn należy umieścić je w zamrażarce, aby wyschły. Następnie można zetrzeć owoce na tarce. Tę metodę należy stosować w ilości co najmniej 150 gramów miesięcznie.