Z tego przepisu powstają pyszne kotlety z mięsa mielonego. Kotlety te są bardzo delikatne i smaczne.

Znajdź idealny przepis na pyszne kotlety z mięsa mielonego zapiekane z twarogiem.

Będziesz mile zaskoczony, jak pysznie smakują. Zamiast tradycyjnych steków i klopsików upiecz kotlety z mięsa mielonego z twarogiem. Twarożek sprawia, że kotlety są smaczniejsze i mniej tuczące. Są też bardzo delikatne i soczyste.

Składniki:

  • 200g twarogu
  • 500 g mięsa mielonego
  • 50g bułki tartej
  • 2 jajka
  • mielony czarny pieprz
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml wody

Sos:

  • 250ml wrzącej wody
  • 150g kwaśnej śmietany
  • 30g masła
  • 30g mąki pszennej
  • Do smaku, pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

Wymieszaj twaróg z jajkami, pieprzem, solą i mięsem mielonym. Jeszcze raz dobrze wymieszać masę. Następnie dodać mieszankę czosnkowo-cebulową do mieszanki mięsnej w blenderze.

Za pomocą łyżki wycinać z masy kształty. Zanurz je w bułce tartej i wodzie. Ułóż kotlety na blasze do pieczenia posmarowanej olejem. Piec w temperaturze 180oC przez 30-35 minut.

Podczas gdy kotlety pieką się w piekarniku, przygotuj sos. Połącz w rondelku połączone masło i mąkę. Wymieszaj masło z mąką. Po 2 minutach podgrzej mieszankę na małym ogniu. Następnie dodaj wrzącą wodę. Dodaj śmietanę, sól i pieprz. Połącz wszystkie składniki za pomocą trzepaczki. Gotuj przez 4 minuty.

Podawaj sos na wierzchu upieczonych kotletów. Upiecz kotlety z mięsa mielonego i polej je twarożkiem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego!