Chorwackie naleśniki robione bez użycia drożdży: Ciasto nie wchłania oleju i nie smakują jak masło.

Chorwackie naleśniki bez drożdży – miękkie i bez oleju

Nie rób tłustych naleśników i nie odsączaj ich ciągle po usmażeniu. Ten chorwacki przepis pomoże Ci zapomnieć o przekonaniu, że naleśniki są za małe. Odkąd odkryłem ten przepis, robię je codziennie, niezależnie od pory roku.

Potrzebne będą:

  • 400 g mąki pszennej
  • 300 ml jogurtu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta cukru
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

W misce połącz jogurt, sól i cukier. Na koniec dodaj sodę oczyszczoną i cynamon. Połącz wszystkie składniki i powoli dodawaj mąkę. Z ciasta uformuj kulę, a następnie pokrój ją na równe kawałki. Uformuj kulki i przykryj folią spożywczą na 5 minut.

Po upływie tego czasu możesz rozwałkować kulki na wielkość odpowiednią dla Twojej patelni. Po upływie czasu smaż placki z obu stron na złoty kolor. Aby pozbyć się oleju, możesz położyć gotowe raki na pergaminie kuchennym.

Ciesz się swoimi miękkimi i chrupiącymi Langustynkami. Smacznego!