Prezentujemy bardzo fajny w przygotowaniu przepis na powidła, które robi się naprawdę bardzo szybko.

Szybkie powidła, które przygotujesz bez robota. Już nie musisz stać wiele godzin przy garnkach, by cieszyć się pysznymi powidłami. Wystarczy tylko godzina.

Kiedyś powidła gotowałam w garnku przez wiele godzin, teraz mam sposób by były gotowe zaledwie w godzinę. To świetny przepis, który nie wymaga wysiłku. Bardzo polecam wypróbowanie tego przepisu, który jest przepyszny i szybki w przygotowaniu!

Do przygotowania będą potrzebne:

  • 2 kg śliwek
  • 4 łyżeczki rumu
  • 2 łyżeczki octu
  • 500 g cukru (które należy podzielić na dwie porcje po 250 g każda)
  • 1 łyżeczka cynamonu (mielonego)
  • 5 kawałków zmiażdżonych goździków

Przygotowanie:

Śliwki umyj. Przekrój każdą na pól i wyjmij pestki. Następnie śliwki umieść w naczyniu do pieczenia (ważne, żeby było głębsze i wszystkie śliwki się zmieściły) , skrop je octem. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec przez 20-25 minut.

Śliwek nie mieszaj podczas pieczenia, po wyjęciu zasyp śliwki jedną porcją cukru.  Następnie włóż je ponownie do piekarnika jeszcze na 15 minut. Po tym czasie wyjmuj i zasyp kolejną porcją cukru. Ponownie wstaw do piekarnika jeszcze na 10 – 15 minut, a po wyjęciu skrop całość rumem i posyp cynamonem oraz goździkami.

Wymieszaj całość blenderem i przelej do wcześniej przygotowanych słoiczków. Zakręć słoiki i obróć je do góry dnem. Zawiń słoiki w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowe!

Smacznego! Powidła idealnie sprawdzą się do bułek, ciast i innych domowych wypieków.