Mielone nadziewane kotleciki z kurczaka – zagoszczą w twoim domu na długo! Zaskoczę Cie tym przepisem

Te niesamowite nadziewane kotleciki zagoszczą w twoim domu na długo! Rodzina często prosi mnie o ich przygotowanie, myślę, że ty również pokochasz ich smak!

Poczuj smak delikatnego, soczystego mięsa, które wręcz rozpływa się w ustach! Kotleciki świetnie zgrają się z każdą przystawką. Nie ważne czy będą to ziemniaki, frytki, ryż czy chrupiąca sałatka z kapusty, w każdym wydaniu smakują wyśmienicie!

Potrzebne składniki:

  • kilogram mielonego kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 100g twardego sera
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • proszek do pieczenia
  • 300ml oleju roślinnego do smażenia
  • pęczek koperku
  • 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka ( w sposobie przyrządzania podam przyprawy, których ja używam)

Przygotowanie:

Zaoszczędzisz trochę czasu, jeśli kupisz gotowe mięso mielone. W innym przypadku zmiel kurczaka z cebulą w maszynce, dopraw pieprzem i solą i wymieszaj. Masło pokrój w kostkę następnie włóż do zamrażarki. Zetrzyj ser na drobnych oczkach tarki i posiekaj koperek.

Przygotuj Ciasto. Dwa jajka wymieszaj z dwoma łyżkami soku z cytryny, dodaj pół łyżeczki kurkumy, papryki,
granulowanego czosnku i łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj i dodaj dwie łyżki mąki kukurydzianej i pszennej,
ćwierć szklanki wody oraz szczyptę proszku do pieczenia.

W pozostałej mące pszennej obtoczymy mięso przed smażeniem. Z mięsa mielonego formuj placki i umieszczaj w ich środku kawałek masła obtoczony uprzednio w koperku i startym serze. Z placuszka uformuj kotlet zamykając kostkę masła w mięsie. Kotlety obficie obtocz w mące i przygotowanym cieście i wyłóż na rozgrzaną patelnię.

Kotleciki smaż na średnim ogniu do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. SMACZNEGO!