Jeśli lubisz duszoną kapustę koniecznie poznaj te triki na jej przygotowanie. Wychodzi zawsze soczysta i pyszna

Lubisz duszoną kapustę, ale ta nie zawsze wychodzi ci taka, jakbyś chciała? A może jeszcze nigdy tego nie robiłaś i chciałabyś się dowiedzieć, co zrobić, by ta wyszła idealna? Mam dla ciebie kilka ważnych wskazówek, dzięki którym twoja kapusta będzie smaczna, soczysta i zdrowa.

Duszona kapusta to jedno z najpopularniejszych dań typowo słowiańskiej kapusty. Może być ona podawana zarówno sama, jak i z mięsem, kiełbasą czy grzybami.

Prócz tego, że jest smaczna, jest również bardzo zdrowa. Tak przygotowana kapusta normalizuje poziom cholesterolu w naszym organizmie, wzmacnia naszą odporność, a także korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy.

Dzisiaj pokażę Ci nie tylko to, jak dusić kapustę, ale także wskażę na kilka ważnych rzeczy, które powinnaś brać pod uwagę przy wyborze naprawdę dobrej kapusty na sklepowej półce. Gotowa? Zaczynamy!

Biała kapusta

Najpierw skupimy się na procesie duszenia białej kapusty. Podczas wizyty w sklepie musisz zwrócić uwagę na to, by ta była twarda, a jej liście były zielone i świeże. Tylko taka główka kapusty idealnie nada się do duszenia. Kupioną kapustę umyj, oddziel liście i pokrój ją dość drobno. Przygotuj sobie także jedną cebulę i marchewkę, posiekaj je i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż około 5 minut, aż warzywa zrobią się rumiane…