Duszona kapusta to jedno z najpopularniejszych dań typowo słowiańskiej kapusty. Może być ona podawana zarówno sama, jak i z mięsem, kiełbasą czy grzybami.
Prócz tego, że jest smaczna, jest również bardzo zdrowa. Tak przygotowana kapusta normalizuje poziom cholesterolu w naszym organizmie, wzmacnia naszą odporność, a także korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy.
Najpierw skupimy się na procesie duszenia białej kapusty. Podczas wizyty w sklepie musisz zwrócić uwagę na to, by ta była twarda, a jej liście były zielone i świeże. Tylko taka główka kapusty idealnie nada się do duszenia. Kupioną kapustę umyj, oddziel liście i pokrój ją dość drobno. Przygotuj sobie także jedną cebulę i marchewkę, posiekaj je i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż około 5 minut, aż warzywa zrobią się rumiane…