Babeczka po fińsku – 25 minut i gotowe. Zasmakuje absolutnie każdemu. Oto przepis.

Często zdarza nam się, że mamy ochotę na coś słodkiego lub wpadają do nas nieoczekiwani goście, a w szafce na słodycze pustki – nuta rozczarowania i delikatna panika.

Z pomocą przychodzi nam przepis na babeczkę po fińsku! Zrobisz ją z podstawowych produktów, które z pewnością masz zawsze w swojej kuchni.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 g kwaśnej śmietany (ewentualnie jogurt naturalny lub kefir)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wsyp cukier, dodaj jajka, a następnie dokładnie ubij. Do powstałej masy dodaj śmietanę, mąkę oraz proszek do pieczenia, a potem dokładnie wymieszaj.

Przygotuj formę do pieczenia. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (zamiast papieru możesz posmarować formę masłem i posypać mąką), a następnie wlej przygotowaną masę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, a następnie piecz ciasto ok. 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika, odstaw ciasto na jakiś czas, aby ostygło. Na koniec możesz udekorować babeczkę cukrem pudrem. A teraz ciesz się smakiem, smacznego!