Zaczynamy od ryżu: krótko podsmaż go na oleju, następnie dodaj wody.
Gotuj na średnim ogniu do wyparowania wody.
Kapustę pekińską pokrój na bardzo drobne kawałki, przesyp do miski, dodaj wrzątek i odstaw na kilka minut.
Cebulę posiekaj, włóż do większej miski razem z mielonym mięsem.
Dodaj odciśniętą z wody kapustę.
Dodaj pozostałe składniki – jedno jajko, łyżeczkę soli, ulubione przyprawy i ugotowany ryż.
Z masy uformuj podłużne roladki.
Kotlety obtocz w tartej bułce. Blaszkę do pieczenia wysmaruj olejem i wyłóż na niej roladki. Nagrzej piekarnik do 190 stopni i piecz kotleciki przez 20 minut.
Czas na sos – marchewki zetrzyj na tarce, a cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez minutę.
Do cebuli dodaj starte marchewki, duś przez kilka minut. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do warzyw. Na koniec wlej śmietanę i wodę.
Całość przykryj i duś przez chwilę.