Na sos:
Odetnij koniec cukinii i zetrzyj na grubo. Posolić do miski z startą cukinią, wymieszać widelcem. Pozostaw na 10-15 minut.
Do rondla dodaj jajka, wodę i ocet. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 8-10 minut. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na naoliwionej patelni na złoty kolor.
Na patelnię wrzuć marchewki i paprykę pokrojoną w drobną kostkę, wymieszaj. Gotuj przez 5-7 minut. Następnie dodaj sól, czarny pieprz i dobrze wymieszaj.
Z startej cukinii wyciskamy nadmiar płynu i wkładamy do miski. Dodaj jajko, sól, czarny pieprz i dobrze wymieszaj.
Nasmaruj formę do muffinek oliwą z oliwek. Umieść mieszankę z cukinii tak, aby pośrodku było lekkie zagłębienie. Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C.
W czystej misce dodaj smażone warzywa, pokrojony w kostkę ser feta, posiekane gotowane białka jaj, surowe jajko. Łączymy wszystko razem. Masę rozsmarować na cieście z cukinii i posypać startym parmezanem.
Włóż babeczki do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C. Przygotuj sos: do małej miski dodaj starty ogórek, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, olej, jogurt, koperek i wszystko dokładnie wymieszaj.