Najlepsza letnia przystawka gotowa w kilka minut – smakuje lepiej niż frytki. Niebiańsko pyszne marchewki zapiekane na maśle czosnkowym.
Czosnek jest nie tylko zdrowy, ale także dodaje potrawom wspaniałego smaku.
Tak naprawdę nie potrzebuje żadnych innych przypraw, nadal nadaje potrawom intensywny smak. Wystarczy wbić go w mięso, ale jeśli pokroisz go na małe kawałki lub zmiażdżysz, możesz go również wykorzystać do przyprawiania dressingów i sosów.
Jeśli zmieszasz go z roztopionym masłem i usmażysz w nim pierś z kurczaka, to lekko wysuszone mięso będzie super soczyste i nie będziesz musiał z nim dużo pracować.
Czosnek dobrze komponuje się z warzywami, ale szczególnie dobrze smakuje z marchewką. Może to połączenie Cię zaskoczy, ale dzięki czosnkowi będzie idealnym dodatkiem do mięsa lub ryby. Możesz nawet podać go jako smaczny i lekki letni obiad. Na przykład możesz po prostu posypać serem feta lub startym twardym serem i pozwolić mu się upiec.
Dlaczego powinieneś jeść więcej marchewek?
- Skutecznie wspiera obronę, zapobieganie chorobom cywilizacyjnym
- Chroni przed wolnymi rodnikami , zapobiega nowotworom
- Działanie antyseptyczne i detoksykujące
- Wspomaga trawienie i regularne opróżnianie
- Usuwa, likwiduje wzdęcia , bóle brzucha
- Wzmacnia i oczyszcza układ krążenia
- Profilaktyka chorób układu krążenia (zawał, udar, choroba niedokrwienna serca)
- Eliminuje wysoki poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
- Poprawia gojenie się skóry i chorób skóry
- Zapewnia wytrzymałość kości i zębów, zapobiega osteoporozie
- Poprawia jakość skóry, włosów i paznokci
- Dostarcza organizmowi witaminę A, której potrzebujemy do dobrego wzroku
- Działa moczopędnie, reguluje wodę w organizmie
- Oczyszcza i wspomaga układ moczowy i nerki
- Likwiduje stany zapalne w drogach moczowych oraz tworzenie się kamieni
Pieczona marchewka w maśle czosnkowym
Składniki:
- 1 kg marchewki
- 5 łyżek masła
- 4 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki papryki
- posiekana natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Pokrój marchewkę wzdłuż.
Jeśli masz większe kawałki marchewki, pokrój je na grubsze frytki. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.Roztop masło na patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez 3 minuty, aż lekko się zarumieni.
Uważaj, aby się nie poparzyć. Na kawałki marchewki polać masłem czosnkowym. Dopraw solą i pieprzem.
Lekko wymieszaj, aby wszystkie kawałki były pokryte miksturą. Marchewki ułożyć na papierze do pieczenia i piec przez 25-30 minut do miękkości.