Są proste i niesamowicie smaczne, nigdy nie jadłam lepszych. Czy kiedykolwiek próbowałaś pierogów z cukinią.

Latem regularnie robię te gnocchi.

To doskonały lekki dodatek, a nawet danie główne. Podaję je z sosami lub z kwaśną śmietaną, serem i smażonym boczkiem.

Składniki:

Pierogi:

  • 1 średniej wielkości cukinia (ok. 300g)
  • 1 jajko
  • 8 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku

Opcjonalnie:

  • wędzone mięso
  • boczek angielski
  • cebula
  • kwaśna śmietana
  • czosnek

Przygotowanie:

Cukinię zetrzyj na drobnej tarce. Jeśli użyjesz cukinii ze skórą, gnocchi będą zielonkawe.

Dodaj jajka, sól, suszony czosnek, mąkę i wymieszaj cieńsze ciasto. Do wrzącej osolonej wody wrzucam kluski próbne, jeśli się zagotuje, dodaję więcej mąki.

Następnie zeskrobujemy ciasto do gnocchi i wciskamy plastikową szpatułką do wrzącej wody. Zdejmij z dna, aby gnocchi nie przykleiły się do dna i gotuj, aż wszystkie unoszą się na wodzie. Są gotowe niemal natychmiast.

Następnie wyjmujemy je sitkiem i natychmiast schładzamy w zimnej wodzie, aby się nie „rozpuściły”. Mieszam z pokrojonym w kostkę smażonym boczkiem wędzonym (oczywiście wszystko na rozgrzanym tłuszczu, pięknie oddziela gnocchi, smaruje je i ładnie pachnie).

Na tę ilość wystarczy ok. 150g wędzonego mięsa, bekonu angielskiego lub bekonu i 1 średniej wielkości cebula. Dodaję 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Posolić do smaku i doprawić suszonym czosnkiem, ponownie wymieszać i od razu podawać. Ciasto przygotowujemy na gnocchi i zaklejamy partiami, aby się nie rozrzedzało.

Pierogi są naprawdę pyszne. Życzymy smacznego! 🙂