Pieczone kremowe ziemniaki, na które oszalała cała rodzina. Niesamowicie delikatne i pyszne

Nikt nie domyślił się, że te ziemniaki były pieczone w śmietanie. W rzeczywistości po prostu się w nim marynują, smak nie oceniony – są niesamowicie delikatne i pyszne!

Ten przepis jest tak fantastyczny, że nie potrzebujesz nawet drugiego dania.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • śmietana
  • sól i pieprz
  • łyżeczka oleju
  • łyżka curry
  • łyżka mielonej wędzonej papryki
  • 4 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • tymianek
  • rozmaryn
  • opcjonalnie: posiekany szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Wlej bitą śmietanę do miski. Dodaj sól, pieprz, olej, curry, pieprz, czosnek, tymianek i rozmaryn. Wszystko dobrze miksujemy. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić.

Wlej śmietanę do ziemniaków. Wszystko wymieszaj i odstaw na około 20 minut. Następnie rozłóż w naczyniu do pieczenia i upiecz (nie dolewaj już śmietany). Piecz w 180 stopniach, aż ziemniaki będą złote.

Ziemniaki zyskują piękną złocistą nutę i niesamowity smak. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! 🙂