Dodaj olej do mleka i po 5 minutach otrzymasz doskonały domowy majonez bez jajek.

Domowy majonez jest bardzo smaczny, ale wiele osób nie chce robić go z surowych jaj. Pokażemy Ci świetny przepis na domowy majonez, który jest bardzo kremowy i pyszny, bez jajek.

Odkąd go spróbowaliśmy, zawsze robimy to w ten sposób, ponieważ jest bardzo smaczny i znacznie łatwiejszy niż tradycyjna wersja. 

Można go przechowywać w zamkniętej butelce w lodówce przez kilka dni. Zawsze mamy butelkę w lodówce, bo kanapki z nią smakują lepiej. Kiedy robimy francuską sałatkę, mieszamy z nią również ten majonez.

Składniki:

  • 100 ml mleka,
  • 200 ml oleju,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżki musztardy

Przygotowanie: