Przygotowane z 500 g mąki, 400 g sera, 200 g masła i … Paluszki serowe, które podbijają internet.

Doskonałe i chrupiące paluszki, które przyrządzisz z zaledwie kilku składników. Są naprawdę pyszne i aromatyczne. Wypiekam je w każdy weekend, są idealną przekąską na filmowe wieczory czy spotkanie przy lampce wina z przyjaciółmi.

Potrzebujesz:

  • 500 g mąki
  • 200 g margaryny lub masła
  • 400 g startego sera
  • 1 łyżka soli
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany
  •  1 jajko

Opcjonalny:

  • sezam, sól do posypania

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj masło lub margarynę i dobrze wymieszaj dłońmiOdłóż 1/4 startego sera i dodaj resztę do mąki. Kolejno dodaj śmietanę i wyrób miękkie ciasto. Rozwałkuj je na  grubość 5 – 6 mm i posmaruj 1 roztrzepanym jajkiem.

Wierzch posyp pozostałym serem (opcjonalnie solą gruboziarnistą bądź sezamem) i pokrój w słupki.  Połóż przyszłe paluszki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz przez 20 minut lub do momentu, gdy powierzchnia będzie ładnie zarumieniona. Życzymy smacznego!