Moja babcia dała mi przepis na domowy, śnieżnobiały majonez bez jajek i mleka. Bez chemii i niezdrowych dodatków.

Majonez to wszechstronny sos do sałatek. Z nim zawsze dużo smaczniej! Ale dla wielu ludzi zakup majonezu nie jest prosty, dużo kalorii i zbędnych, niezdrowych dodatków.

Doświadczone gospodynie  znają swoje sposoby na domowy majonez…o to jeden z nich! Jest dość niezwykły, dzięki swoim składnikom, a do tego dużo mniej kaloryczny niż sklepowy.

SKŁADNIKI

  • 150 ml marynaty z fasoli w puszce ( ewentualnie grochu )
  • 350–500 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ulubione przyprawy do smaku ( np. łyżka musztardy)

PRZYGOTOWANIE

Do marynaty z fasoli dodaj ocet, cukier, sól i sok z cytryny. Miksuj z maksymalną prędkością za pomocą blendera przez kilka sekund. Przełącz blender na średnią prędkość i nie przerywając bicia, wlewaj cienkim strumieniem olej słonecznikowy. Pamiętaj, że im cieńszy strumień, tym lepiej ubity majonez.

Dodawaj przyprawy i ubijaj majonez do uzyskania pożądanej konsystencji przez 5–7 minut, stale dolewając olej roślinny. Sos należy przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku nie dłużej niż 7 dni.

Jak widzisz, możesz zrobić prawdziwy majonez z niedrogiego produktu, który zwykle wyrzucamy!  Absolutnie żadnych jaj, więc chudych. Lekki i niezbędny w sałatkach i przekąskach!