Od dziś tylko tak je marynuje: O takim sposobie marynowania pieczarek z pewnością nie słyszałaś.

Wiele gospodyń gotuje potrawy z pieczarkami. Dlatego dziś powiem Ci, jak przygotować pyszne marynowane pieczarki we własnej kuchni.

Świetna przystawka na Święta i różnego rodzaju przyjęcia. Małe marynowane, aromatyczne grzybki są idealną przekąską na każdą okazję.

SKŁADNIKI

  • pieczarki 0,5 kg
  • woda
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soli
  • 80 g octu
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • ziele angielskie do smaku
  • nasiona gorczycy do smaku
  • 2 liście laurowe

PRZYGOTOWANIE

Oczyść grzyby z ziemi. Jeśli nie udało Ci się kupić małych grzybów, przekrój je na pół. Wlej wodę do pojemnika, dodaj 1 łyżkę soli i kwasku cytrynowego. Odstaw na 15 minut.

Wlej 1 litr czystej wody do nowego pojemnika, dodaj cukier i 2 łyżki soli. Zagotuj roztwór i wlej do niego ocet. Po 10 sekundach od zagotowania zmniejsz ogień do minimum i wrzuć do marynaty pieprz, nasiona gorczycy i liście laurowe. Gotuj marynatę przez 2 minuty.

Opłucz grzyby pod bieżącą wodą. Następnie delikatnie wrzuć je do marynaty. Teraz ponownie zwiększ ogień. Zagotuj grzyby, zbierz piankę i gotuj w marynacie przez 30 minut. Ułóż grzyby w suchych i sterylnych słoikach, zakręć pokrywki i zawiń w koc, aż całkowicie ostygną.

Grzyby te można dodawać do sałatek lub jeść samodzielnie jako przystawkę. Gwarantuje, że żaden z gości nie pozostanie obojętny na ich cudnowski smak.  Smacznego!