Świetna przystawka na Święta i różnego rodzaju przyjęcia. Małe marynowane, aromatyczne grzybki są idealną przekąską na każdą okazję.
Oczyść grzyby z ziemi. Jeśli nie udało Ci się kupić małych grzybów, przekrój je na pół. Wlej wodę do pojemnika, dodaj 1 łyżkę soli i kwasku cytrynowego. Odstaw na 15 minut.
Wlej 1 litr czystej wody do nowego pojemnika, dodaj cukier i 2 łyżki soli. Zagotuj roztwór i wlej do niego ocet. Po 10 sekundach od zagotowania zmniejsz ogień do minimum i wrzuć do marynaty pieprz, nasiona gorczycy i liście laurowe. Gotuj marynatę przez 2 minuty.
Opłucz grzyby pod bieżącą wodą. Następnie delikatnie wrzuć je do marynaty. Teraz ponownie zwiększ ogień. Zagotuj grzyby, zbierz piankę i gotuj w marynacie przez 30 minut. Ułóż grzyby w suchych i sterylnych słoikach, zakręć pokrywki i zawiń w koc, aż całkowicie ostygną.