Oczyść jelito grube, obniż poziom cholesterolu i zacznij chudnąć: Najzdrowsze śniadanie – szybkie płatki owsiane bez gotowania.

Wszystko czego potrzebujesz to zmiana diety, aby stracić dodatkowe kilogramy, poprawić trawienie, poziom cholesterolu, czy cukru we krwi i poprawić ogólny stan zdrowia. Po prostu dodaj płatki owsiane do swojego menu i jedz je jako zdrowe śniadanie!

 Pozytywne właściwości płatków owsianych:

  • pomoc przy zaparciach,
  • wspomagają wzroku (zawierają luteinę),
  • są bogate w składniki odżywcze,
  • pobudza przemianę materii,
  • zawierają witaminy z grupy B , żelazo, wapń i fosfor,
  • optymalizuj pracę jelita cienkiego,
  • nasycenie i energia uwalniają się stopniowo, co pomoże zdrowo schudnąć,
  • zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, wzmacniają serce i naczynia krwionośne,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • stabilizują poziomu cukru we krwi,
  • są bardzo pomocne w trakcie przyjmowaniu antybiotyków, szczególnie dzięki witaminom z grupy B,
  • profilaktyka raka przewodu pokarmowego.

Szybkie i super zdrowe śniadanie – płatki owsiane!

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Czy wiesz, że jego skład może mieć wpływ na cały nasz dzień? Zdrowe i pełnowartościowe śniadanie nie tylko naładuje Cię zdrową energią, ale także dostarczy organizmowi potrzebną ilość witamin i składników odżywczych.

Dodatkowo są źródłem białka, które pomoże Ci zdrowo schudnąć! Przedstawiam Ci 6 świetnych przepisów na zdrowe śniadanie, które możesz przygotować przy minimalnym wysiłku. Wystarczy, że umieścić wszystkie składniki w zamykanym pojemniku, dobrze wstrząśniesz i wspaniałe śniadanie gotowe! Wypróbuj te pyszne przepisy, dzięki którym z uśmiechem zaczniesz każdy dzień!

Podstawowy przepis na płatki owsiane

Potrzebujesz:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki mleka
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu
  • ulubione owoce
  • zamykany pojemnik

Procedura (taka sama dla wszystkich przepisów): Wszystkie składniki z wyjątkiem owoców włóż do pojemnika, zamknij i dobrze wstrząśnij. Następnie dodaj owoce i wymieszaj łyżką. Owsiankę możesz spożyć od razu lub włożyć do lodówki i zostawić na później. Możesz przechowywać ją w lodówce przez 4 dni.

1. Płatki owsiane bananowo-kakaowe

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżka kakao
  • ½ banana
  • 1 łyżeczka miodu

2. Płatki owsiane jabłkowo-cynamonowe

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki mleka
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki niesłodzonego puree jabłkowego

3. Płatki czekoladowo-wiśniowe

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki mleka
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka drobno posiekanej czekolady
  • ¼ szklanki wiśni bez pestek

4. Płatki owsiane bananowo-orzechowe

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 5 łyżek mleka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ banana

5. Płatki owsiane malinowo-waniliowe

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 5 łyżek mleka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka dżemu malinowego
  • 4 łyżki posiekanych malin

6. Płatki owsiane morelowo-imbirowe

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki mleka
  • 5 ½ łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu
  • drobno posiekane suszone morele
  • odrobina imbiru

Życzę smacznego!