Sprawdzony przepis: Bułki, cebula, jajka, przyprawy, szynka… i powstaje doskonała rolada na obiad lub kolację.

Doskonała rolada, która idealne uzupełnieni codzienne menu. Dzięki temu przepisowi wykorzystasz starsze pieczywo, pozostałą szynkę, ser itd. Połączenie prostych i smacznych składników gwarantuje sukces tego dania.

Potrzebujesz:

  • 3 – 4 starsze bułki
  • 1 mniejsza cebula
  • 2 jajka
  • natka pietruszki, szczypiorek, bazylia
  • 70 g masła
  • suszone oregano, sól, czarny pieprz mielony, majeranek, domowa vegeta
  • 2 ząbki czosnku
  • mleko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • Do wyboru: szynka, kiełbasa, ser itd.

Przygotowanie:

Drobno posiekaj cebulę i zioła. Na patelni podsmaż cebulę na złoty kolor na maśle.

Bułki pokrój w drobną kostkę i zalej mlekiem. Po około 10 minutach odciśnij z nadmiaru płynu.

Posyp oregano, majerankiem, gałką muszkatołową, vegetą i solą. Dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Jeśli chcesz, możesz również dodać pokrojoną szynkę, kiełbasę lub np. wędzone mięso. Do masy dodaj 2 jajka oraz schłodzoną cebulę.

Wszystko dobrze wymieszaj, włóż do rękawa do pieczenia i uformuj na kształt rolady. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Podawaj schłodzone.

Życzę smacznego!