Odkąd spróbowałam tego przepisu, nie robię już innych. Luksusowe czekoladowe babeczki.

To fantastyczny pomysł na niewypiekane słodycze (nie tylko) na Boże Narodzenie. Możesz być pewna, że ta dobroć zniknie jako pierwsza ze świątecznego stołu.

Składniki:

  • 6 batoników czekoladowych
  • 120 g masła
  • 100 g mielonych orzechów
  • 70 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 50 ml rumu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mleka

Do dekoracji:

  • migdały
  • orzechy włoskie
  • dekoracja czekoladowa
  • soczewica
  • płatki migdałowe
  • biały lukier

Przygotowanie:

Batoniki czekoladowe rozpuścić z masłem na ogniu. Połowę czekolady wlej do papierowych foremek. Niech stwardnieje.

Orzechy mielone, cukier puder, masło, rum, cukier waniliowy i mleko – Gotuj wszystko razem aż powstanie jednolita masa.

Następnie ściągnij z ognia i mieszaj do ostygnięcia. Powstałą masę wlej do każdej foremki na masę czekoladową.

Udekoruj na przykład płatkami migdałowymi, cukierkami lub innymi słodkościami jakie lubisz i które masz w domu. Życzymy smacznego! 🙂