W misce wymieszaj jajka, żółtka, cukier, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Gotuj mieszankę na małym – średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści i połączy z resztą składników. Odstaw do ostygnięcia. Zmiel herbatniki na drobne okruchy.
Wymieszaj okruchy z roztopionym masłem i wciśnij je na dno formy o średnicy 20 cm. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy twarogowej. W dużej misce wymieszaj twaróg, cukier i 2 łyżki cytrynowego musu. Ubij śmietanę na sztywno i delikatnie wmieszaj ją do masy twarogowej.
Połącz masę twarogową z przygotowanym spodem z herbatników. Przełóż masę twarogową na spód z herbatników, równomiernie ją rozprowadzając. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby dobrze stężało.