Przepis na cytrynowe ciasto jogurtowe z kokosem – nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz
518
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, puszyste ciasto cytrynowe z jogurtem i nutą kokosa. To lekki i orzeźwiający deser, który z pewnością Wam się spodoba. Proste składniki, a efekt wspaniały!
Składniki:
3 jajka
120 g cukru
8 g cukru waniliowego
100 ml oleju słonecznikowego
Skórka starta z jednej cytryny
125 g jogurtu naturalnego
60 ml soku z cytryny
180 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
Dżem (do posmarowania wierzchu)
Mąka kokosowa (do posypania)
Przygotowanie:
W misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa stanie się puszysta i jasna.
Do ubitych jajek dodaj olej słonecznikowy, jogurt, skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj.
W osobnej misce przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie, aż uzyskasz jednolite ciasto.
Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie złocisty, a patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy.
Po upieczeniu ciasto możesz posmarować ulubionym dżemem, a następnie posypać mąką kokosową dla dodatkowej słodyczy i aromatu.
Mam nadzieję, że spróbujecie tego przepisu i że ciasto zasmakuje Wam tak samo, jak mi. Smacznego!