To pyszne ciasto kefirowe jest łatwe do zrobienia w zaledwie kilka minut. Zachwyca wszystkich cukierników.

Ciasto kefirowe to prosta, szybka, puszysta i pyszna „babka”, która zachwyca również cukierników. Jest szybkie w przygotowaniu, więc jeśli za chwilę przyjdą goście, czas wziąć się do pracy.

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • Masło 120g
  • Cukier 250g
  • 3 całe jajka
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • Kefir 150ml
  • Mąka 300g
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Sól, szczypta
  • Nadaj lukrowi połysk, aby uczynić ciasto piękniejszym
  • Cukier puder – 1 łyżka
  • Mleko 60ml
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka

Od początku przygotuj blachę do pieczenia. Najlepiej od razu posmarować blachę masłem. Miksuj miękkie masło i cukier przez około 2 minuty. Gdy masa będzie jednolita, dodaj jajka. Połącz wszystko w misce. Musisz się upewnić, że konsystencja jest jednolita. Umieść mąkę w misce. Użyj sita, aby usunąć wszelkie grudki.

Należy dodać sól i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać. Dodaj kefir do masy z jajek, masła i cukru. Nie przerywaj mieszania składników i kontynuuj ubijanie przez kilka sekund. Teraz można powoli dodawać mąkę. Wymieszaj składniki ostrożnie, powoli i dokładnie. Podziel mąkę na kilka części, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

Przygotowaną masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Piecz ciasto przez 40 do 45 minut w temperaturze 180°C. Jeśli ciasto nie jest upieczone na środku, sprawdź je wykałaczką. Gdy masa będzie gotowa, wyjmij ją z formy i pozostaw do ostygnięcia.

Aby ciasto było jeszcze piękniejsze, dodaj lukier. Wymieszać cukier z mlekiem. Dodaj sok z cytryny. Połączyć składniki i posypać ciasto lukrem. Smacznego!