Smażone batoniki twarogowe – Kilka minut i gotowe. Każdy je uwielbia więc dzielę się przepisem

Moja mama kiedyś przygotowywała ten deser dla mnie i rodzeństwa. Dziś to ja rozpieszczam domowników smakami z dzieciństwa!

Moi goście zawsze zachwycają się smażonymi batonikami twarogowymi. ich smak na długo pozostaje w ustach i pamięci a zapach wabi i kusi. Najlepiej sprawdza się ten mniej tłusty twaróg.

Jeśli twaróg jest zbyt mokry, otwórz go wcześniej i pozostaw do wyschnięcia. Smaż batoniki na małym ogniu i obracaj je kilka razy aby dobrze się usmażyły.

Składniki na małą porcję:

  • 1 jajko;
  • 2 łyżki cukru;
  • 300g twarogu;
  • 1 łyżka śmietany;
  • 1/4 łyżeczki soli;
  • 1/2 łyżeczki sody;
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego;
  • 3 łyżki mąki;
  • 2 łyżki cukru pudru do dekoracji;
  • 1/8 łyżeczki wanilii.

Przygotowanie

Przetrzyj dokładnie twaróg w celu usunięcia wszystkich grudek.