Boczniaki smaczniejsze niż pieczarki – jak uprawiać je w domu. Instrukcja krok po kroku

Boczniaki rosną najlepiej w podłożu składającym się z łusek gryki i słonecznika, w kolbach kukurydzy lub słomie jęczmiennej. Unikać do uprawy należy natomiast wiórów i trocin. Grzyby z dużym prawdopodobieństwem na nich nie wyrosną.

Przed przystąpieniem do hodowli zaopatrz się więc w około 8-10 kilogramów zmiażdżonych surowców w dowolnych proporcjach. Wszystko sparz wrzątkiem, bądź gorącą parą.

Następnie gotuj w dużym garnku przez minimum godzinę, umieść pod prasą i wystudź do temperatury pokojowej (około 25 stopni). Dzięki tym zabiegom podłoże będzie bardziej sprężyste, wilgotne oraz miękkie, a przy tym odkażone i wolne od pleśni.

Jak przygotować grzybnię i posadzić boczniaki?