Grzybnię boczniaków można zakupić w gospodarstwach specjalizujących się w uprawie grzybów. Sezonowo znaleźć ja można w sklepach i marketach budowlanych. Na początek wystarczy zaopatrzyć się w kilogram grzybni. Można z niej uzyskać nawet 5 kilogramów grzybów. Zaopatrz się też w plastikowy worek, w którym zmieści się 10 kg podłoża.
Umieść mieszankę podłoża w worku lub podziel ja na dwa mniejsze worki po około 5 kg. Przy użyciu zdezynfekowanego, sterylnego nożyka wykonaj cięcia z każdej strony worka. Powinny mieć długość około centymetra.
Worek zwiąż, a następnie powieś go na haku. Dzięki temu podłoże w środku będzie równomiernie „oddychać”. W pomieszczeniu, w którym trzymasz worki, temperatura nie może przekraczać 22 stopni. Nie należy go również wietrzyć.
Boczniaki we wczesnej fazie wzrostu wymagają stałej temperatury i wilgotności powietrza oraz nie tolerują przeciągów. Początkowa inkubacja zajmie od 10 do 15 dni. W ciepłym podłożu grzybnia zacznie się rozrastać. Worki od czasu do czasu można spryskiwać, by utrzymywać właściwy poziom wilgoci.
Kiedy pojawią się pierwsze grzyby, zacznij przestrzegać 4 zasadniczych warunków: zwilżaj podłoże dwa razy dziennie, obniż temperaturę do 10 stopni, kilka razy dziennie wietrz też pomieszczenie i zapewnij grzybom dostęp do światła przez 8 godzin w ciągu doby.
Po dwóch tygodniach możesz spodziewać się kolejnej fali uprawy. Da ona 75% plonu, który uzyskasz podczas trzeciej i czwartej fali. Po czwartym zbiorze należy wymienić podłoże (możesz wykorzystać je do kompostowania) i hodowle zacząć od nowa.