„Leniwce” – pyszne gorące zapiekanki z pieczarkami. W sam raz na pyszną kolację

Zapiekanki to przekąski lubiane chyba przez wszystkich – proste i szybkie w przygotowaniu, są doskonałym pomysłem na ciepłe śniadanie lub kolację.

Dzisiaj chcemy Ci zaproponować przepis na tzw. „leniwce” z pieczarkami – gorące zapiekanki chrupiące z zewnątrz, z aromatycznym i soczystym nadzieniem, które przygotujesz dosłownie w kilka minut. Doskonale sprawdzą się jako smaczna przekąska na piknik czy do pracy, jak również na spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki na leniwce z pieczarkami:

  • bochenek chleba – 1 szt.
  • pieczarki – 200 g
  • cebula – 1 szt.
  • żółty ser – 100 g
  • kwaśna śmietana lub majonez – 1 łyżka
  • świeży koperek lub inne ulubione zioła – 3 gałązki
  • sól – 1/3 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony – do smaku
  • opcjonalnie masło – 20 g

Przygotowanie zapiekanek:

Pamiętaj, że zamiast pieczarek można użyć również każdych innych dostępnych i ulubionych grzybów. Przygotowanie zaczynamy od pieczarek: umyj grzyby, dokładnie wysusz i pokrój na drobne kawałeczki. Smaż na rozgrzanej patelni, aż do momentu odparowania całej wody.

W tym czasie drobno posiekaj cebulę. Następnie dodaj ją do odparowanych pieczarek i smaż całość na małym ogniu przez kolejnych kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodaj sól i pieprz do smaku, całość dokładnie wymieszaj, po czym zdejmij z palnika i pozostaw do wystygnięcia.

W czasie kiedy masa pieczarkowa stygnie, zetrzyj na tarce o grubych oczkach ser żółty i posiekaj koperek bądź inne ulubione zioła. Do ostudzonych pieczarek dodaj ser, zioła i majonez lub śmietanę. Masę pieczarkową dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz możesz również dodać trochę masła, ale nie jest to konieczne.

Pokrój chleb na kromki i na każdą z nich wyłóż porcję pieczarkowej masy z serem i ziołami. Tak przygotowane kromki rozłóż na dużej blaszce do pieczenia, wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 15 minut.

Gotowe zapiekanki wyjmij z piekarnika i podawaj do stołu, wykorzystaj na spotkanie ze znajomymi lub przekąskę do pracy czy szkoły. Koniecznie wypróbuj nasz przepis! Smacznego!