„Leniwce” – pyszne gorące zapiekanki z pieczarkami. W sam raz na pyszną kolację
Zapiekanki to przekąski lubiane chyba przez wszystkich – proste i szybkie w przygotowaniu, są doskonałym pomysłem na ciepłe śniadanie lub kolację.
Dzisiaj chcemy Ci zaproponować przepis na tzw. „leniwce” z pieczarkami – gorące zapiekanki chrupiące z zewnątrz, z aromatycznym i soczystym nadzieniem, które przygotujesz dosłownie w kilka minut. Doskonale sprawdzą się jako smaczna przekąska na piknik czy do pracy, jak również na spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki na leniwce z pieczarkami:
- bochenek chleba – 1 szt.
- pieczarki – 200 g
- cebula – 1 szt.
- żółty ser – 100 g
- kwaśna śmietana lub majonez – 1 łyżka
- świeży koperek lub inne ulubione zioła – 3 gałązki
- sól – 1/3 łyżeczki
- pieprz czarny mielony – do smaku
- opcjonalnie masło – 20 g
Przygotowanie zapiekanek:
Pamiętaj, że zamiast pieczarek można użyć również każdych innych dostępnych i ulubionych grzybów. Przygotowanie zaczynamy od pieczarek: umyj grzyby, dokładnie wysusz i pokrój na drobne kawałeczki. Smaż na rozgrzanej patelni, aż do momentu odparowania całej wody.
W tym czasie drobno posiekaj cebulę. Następnie dodaj ją do odparowanych pieczarek i smaż całość na małym ogniu przez kolejnych kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodaj sól i pieprz do smaku, całość dokładnie wymieszaj, po czym zdejmij z palnika i pozostaw do wystygnięcia.
W czasie kiedy masa pieczarkowa stygnie, zetrzyj na tarce o grubych oczkach ser żółty i posiekaj koperek bądź inne ulubione zioła. Do ostudzonych pieczarek dodaj ser, zioła i majonez lub śmietanę. Masę pieczarkową dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz możesz również dodać trochę masła, ale nie jest to konieczne.
Pokrój chleb na kromki i na każdą z nich wyłóż porcję pieczarkowej masy z serem i ziołami. Tak przygotowane kromki rozłóż na dużej blaszce do pieczenia, wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 15 minut.