Zalety domowego chleba są spore. Po pierwsze wiesz co jesz, Twój bochenek nie będzie zawierał sztucznych spulchniaczy i konserwantów.
Nie musisz się przejmować, czy piekarnie danego dnia są otwarte, własny chleb możesz mieć kiedy chcesz, a jego przygotowanie jest naprawdę szybkie i łatwe. Najważniejszym pozytywnym aspektem pieczenia chleba jest fakt, że ta czynność naprawdę sprawia dużą przyjemność. Przekonaj się sam.
Przygotowywanie należy zacząć od zaczynu. Wymieszaj drożdże z letnią wodą i odstaw je na bok na około kwadrans. To bardzo ważne, żeby woda była ciepła, inaczej drożdże nie zaczną pracować. Do dużej miski wsyp suche składniki (mąka i sól), a następnie dolej odstany zaczyn drożdżowy.
Formę do pieczenia nasmaruj tłuszczem (masłem lub oliwą) i oprósz niewielką warstwą bułki tartej. Teraz wystarczy przełożyć ciasto na chleb do formy i piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni.