W pierwszym kroku zmiel grykę w młynku do kawy. Następnie zalej ją kefirem oraz pamiętaj, aby nie zastępować go niczym innym, gdyż mikstura będzie działała tylko z nim. Po wykonaniu czynności, odstaw mieszankę na noc, a następnego dnia możesz zjeść ją na śniadanie.
Na początku umyj 800 g pietruszki pod bieżącą wodą, a następnie ją posiekaj. W kolejnym kroku zagotuj mleko. Po zrealizowaniu tej czynności zalej pietruszkę mlekiem, aż wszystkie zioła zostaną przykryte.
Wytworzoną mieszaninę podgrzej na ogniu, ale pamiętaj, aby jej nie gotować. Przygotowana porcja powinna starczyć na cały dzień. Aby leczenie przebiegało poprawnie, pij 2 łyżki mikstury co godzinę.
W termosie z 0,3 l wrzącej wody zalej 10 liści laurowych. Następnie poczekaj jeden dzień. Od tej pory pij 50 g mieszaniny na 30 minut przed posiłkami.