Dzięki niemu kefir już nigdy się nie zmarnuje, a Ty wyczarujesz z niego ciasteczka, które zachwycą całą rodzinę!
Weź jedno jajko i oddziel żółtko od białka. Resztę jaj ubij z cukrem oraz miodem. Nie używaj do tego całości cukru podanego w składnikach, pamiętaj aby zostawić trzy łyżki. Dodaj olej, kefir, przypraw przyprawą do pierników. Przez chwilę ponownie ubijaj. Mąkę przesiej i dodawaj ją stopniowo wraz z sodą do masy. Następnie zagnieć ciasto.
Powstałe ciasto rozwałkuj. Postaraj się, aby miało grubość około jednego centymetra. Wytnij z niego dowolne figury, na przykład koła. Możesz użyć w tym celu szklanki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Następnie rozłóż na niej wycięte figury z ciasta.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Piecz około 25 minut. Wszystko zależy od konkretnego piekarnika, jeśli Twój model jest wyjątkowo mocny, możesz zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
Kiedy ciasto się piecze, ubij białko, które Ci zostało z trzema łyżkami cukru, jakie pozostawiłaś. Gdy cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu, zakończ proces.