Przepis na cytrynowe ciasto jogurtowe z kokosem – nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz

Dziś mam dla Was przepis na pyszne, puszyste ciasto cytrynowe z jogurtem i nutą kokosa. To lekki i orzeźwiający deser, który z pewnością Wam się spodoba. Proste składniki, a efekt wspaniały! 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • Skórka starta z jednej cytryny
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 60 ml soku z cytryny
  • 180 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • Dżem (do posmarowania wierzchu)
  • Mąka kokosowa (do posypania)

Przygotowanie:

  1. W misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa stanie się puszysta i jasna.
  2. Do ubitych jajek dodaj olej słonecznikowy, jogurt, skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj.
  3. W osobnej misce przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  4. Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie złocisty, a patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy.
  5. Po upieczeniu ciasto możesz posmarować ulubionym dżemem, a następnie posypać mąką kokosową dla dodatkowej słodyczy i aromatu.

Mam nadzieję, że spróbujecie tego przepisu i że ciasto zasmakuje Wam tak samo, jak mi. Smacznego!