To idealna propozycja na deser, która zadowoli zarówno miłośników słodyczy, jak i tych, którzy dbają o linię. Zaczynajmy!
Lekko podsmaż 100 g orzeszków ziemnych i 20 g płatków owsianych na średnim ogniu na złoty kolor. Dodaj szczyptę soli i słodzik do smaku (używam erytrytolu w proszku). Dodaj 2 łyżki ricotty lub serka śmietankowego oraz 2 łyżki mleka. Umieść w lodówce na 15 minut, aby masa się schłodziła. Wymieszaj 8 g żelatyny błyskawicznej z 50 ml wody.
Pozwól żelatynie napęcznieć, a następnie rozpuść ją na małym ogniu, ciągle mieszając. W misce połącz 300 g ricotty lub serka śmietankowego, 100 g pasty orzechowej, szczyptę soli i słodzik do smaku. Dodaj połowę rozpuszczonej żelatyny do masy kremowej i dobrze wymieszaj. W oddzielnej misce połącz 50 g pasty orzechowej, 60 ml mleka, 1 łyżkę niesłodzonego kakao i słodzik do smaku.
Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj więcej mleka. Dodaj 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny do masy czekoladowej i dobrze wymieszaj. Wyjmij schłodzoną podstawę z lodówki. Wylej na nią masę kremową, a następnie masę czekoladową. Posyp ciasto posiekanymi orzeszkami ziemnymi.