Przygotowanie tego szybkiego ciasta czekoladowego zajmuje zaledwie 15 minut. Jest to jedno z najłatwiejszych ciast, jakie można zrobić.

To ciasto czekoladowe jest łatwe do zrobienia nawet dla początkującego kucharza. Jest tak przepyszne!

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna 250 g
  • proszek do pieczenia – 1 torebka
  • jajka – 4 szt.
  • olej – 150ml
  • mleko – 150ml
  • cukier – 150 g
  • kakao – 3 łyżki

Składniki na polewę:

  • mleko – 300ml
  • ciemna czekolada – 100g
  • kakao – 2 łyżki
  • cukier – 30 g
  • olej – 50ml
  • mąka kukurydziana – 1 łyżka

Wykonanie:

Połącz jajka i cukier, aż będą jasne i puszyste. Wymieszaj olej i mleko, nie przerywając mieszania.

Wymieszaj razem mąkę, kakao w proszku i sól. Dodaj mąkę do ciasta powoli, dobrze mieszając.

Gdy powstanie jednolita masa, przełóż ją do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem formy. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

W tym czasie przygotuj polewę.

W rondelku zagotuj mleko z olejem, cukrem i skrobią kukurydzianą.

Gotuj kakao przez kilka minut, a następnie dodaj posiekaną czekoladę. Gotuj jeszcze przez 2 minuty, ciągle mieszając. Po ostygnięciu ciasta pokrój je na małe kwadraty. Za pomocą wykałaczki zrób w nich dziurki. Posypać polewę na wierzchu ciasta. Pozostawić do zastygnięcia.

Udekoruj ciasto, używając orzechów i owoców. Smacznego!