Ciasto z twarogiem – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach

 

Dzisiaj przygotowałam dla Was świetny przepis na pyszne ciasto twarogowe. Mam nadzieję, że dobrze się bawicie, gotując ze mną.

Składniki

Na ciasto:

  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 180 g masła
  • Szczypta soli
  • 400 g mąki (dodawanej w częściach)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na nadzienie:

  • 700 g twarogu
  • 130 g cukru
  • 200 g śmietany
  • 60 g skrobi kukurydzianej
  • 4 jajka

Przygotowanie

W dużej misce ubij 2 jajka z 80 g cukru, aż masa stanie się puszysta. Dodaj 180 g rozpuszczonego masła i szczyptę soli, dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj 400 g mąki, mieszając po każdej dodanej części. Dodaj 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.

W osobnej misce połącz 700 g twarogu, 130 g cukru, 200 g śmietany, 60 g skrobi kukurydzianej i 4 jajka. Mieszaj, aż masa będzie gładka i jednolita. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem. Wylej ciasto na dno formy, równomiernie je rozprowadzając.

Na wierzch ciasta wylej masę twarogową i rozprowadź równomiernie. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez 40-45 minut, aż wierzch będzie lekko złocisty. Po upieczeniu ciasta, odstaw je do ostygnięcia. Posyp wierzch ciasta cukrem pudrem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się wrażeniami – zostaw recenzję 🙂 Dziękujemy za poświęcony czas! Smacznego!