Niezwykle pyszny makaron z cukinią w pół godziny na talerzu: Poznaj przepis

Któż z nas nie lubi zapiekanek? Są pyszne, wszechstronne i uniwersalne. Doskonałe na każdą okazję, przyjęcie czy codzienny obiad. Tylko od nas i od naszej wyobraźni zależy ich smak, wszystko w zależności jakich składników użyjemy. Dziś chcę się podzielić z Tobą właśnie jednym z moich ulubionych przepisów na makaronową zapiekankę! Koniecznie spróbuj!

Potrzebujesz:

  • 1 opakowanie ulubionego, ugotowanego makaronu
  • 1 cebula
  • 500 g startej cukinii
  • 350 g pokrojonej w kostkę szynki,
  • 250 ml śmietany 18% lub 30%
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego wymieszanego z niewielką ilością wody
  • 150 g startego sera
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Podstawą tego dania jest sos z cukinii, można go łatwo przygotować. Drobno posiekaną cebulę podsmaż na oleju.

Cukinię pokrój drobno lub zetrzyj na tarce. Jeśli jest młoda, nie musisz jej nawet obierać.

Dodaj cukinię na patelnię i podsmaż na wolnym ogniu, aż zmięknie i uwolni sok. Następnie dodaj koncentrat wymieszany z wodą. Na koniec wlej śmietanę – posmakuj i ewentualnie dopraw solą. Niech sos zgęstnieje – w tym celu gotuj go jeszcze przez 7-10 minut na małym ogniu.

Wymieszaj makaron z przygotowanym sosem i ułóż w naczyniu do zapiekania.  Możesz dodać także szynkę, albo drobno pokrojony boczek. Na koniec posyp startym serem. Przykryj folią i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200-220°C.Piecz przez około 30 minut.

Życzę smacznego!