Podstawą tego dania jest sos z cukinii, można go łatwo przygotować. Drobno posiekaną cebulę podsmaż na oleju.
Cukinię pokrój drobno lub zetrzyj na tarce. Jeśli jest młoda, nie musisz jej nawet obierać.
Dodaj cukinię na patelnię i podsmaż na wolnym ogniu, aż zmięknie i uwolni sok. Następnie dodaj koncentrat wymieszany z wodą. Na koniec wlej śmietanę – posmakuj i ewentualnie dopraw solą. Niech sos zgęstnieje – w tym celu gotuj go jeszcze przez 7-10 minut na małym ogniu.
Wymieszaj makaron z przygotowanym sosem i ułóż w naczyniu do zapiekania. Możesz dodać także szynkę, albo drobno pokrojony boczek. Na koniec posyp startym serem. Przykryj folią i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200-220°C.Piecz przez około 30 minut.