To doskonały lekki dodatek, a nawet danie główne. Podaję je z sosami lub z kwaśną śmietaną, serem i smażonym boczkiem.
Pierogi:
Opcjonalnie:
Cukinię zetrzyj na drobnej tarce. Jeśli użyjesz cukinii ze skórą, gnocchi będą zielonkawe.
Dodaj jajka, sól, suszony czosnek, mąkę i wymieszaj cieńsze ciasto. Do wrzącej osolonej wody wrzucam kluski próbne, jeśli się zagotuje, dodaję więcej mąki.
Następnie zeskrobujemy ciasto do gnocchi i wciskamy plastikową szpatułką do wrzącej wody. Zdejmij z dna, aby gnocchi nie przykleiły się do dna i gotuj, aż wszystkie unoszą się na wodzie. Są gotowe niemal natychmiast.
Następnie wyjmujemy je sitkiem i natychmiast schładzamy w zimnej wodzie, aby się nie „rozpuściły”. Mieszam z pokrojonym w kostkę smażonym boczkiem wędzonym (oczywiście wszystko na rozgrzanym tłuszczu, pięknie oddziela gnocchi, smaruje je i ładnie pachnie).
Na tę ilość wystarczy ok. 150g wędzonego mięsa, bekonu angielskiego lub bekonu i 1 średniej wielkości cebula. Dodaję 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Posolić do smaku i doprawić suszonym czosnkiem, ponownie wymieszać i od razu podawać. Ciasto przygotowujemy na gnocchi i zaklejamy partiami, aby się nie rozrzedzało.