Uwolnij się od grypy, wylecz kaszel i oczyść płuca dzięki połączeniu liścia laurowego z miodem i cytryną. Najlepszy przepis.

Używany na codzień w kuchni liść laurowy to wspaniały dodatek do wielu potraw, zup czy sosów.

Nie każdy jednak wie, ze liść laurowy to także naturalna i bardzo skuteczna substancja zwalczająca kaszel.  Poniżej znajdziesz przepis na herbatę z liścia laurowego, dzięki której wykorzystasz jak najwięcej jej właściwości prozdrowotnych!

Napar z liści laurowych wspomaga walkę z takimi dolegliwościami jak:

  • wysokie ciśnienie krwi
  • migreny i bóle głowy
  • zespół napięcia przedmiesiączkowego
  • infekcje skórne
  • zapalenie ucha i cewki moczowej
  • zmęczenie mięśniowo-psychiczne
  • reumatyzm i artretyzm
  • gromadzenie się wody w organizmie
  • brak energii
  • konwulsje
  • niestrawność i wzdęcia
  • zapalenie pęcherza
  • odtruwa organizm
  • problemy z nerwem kulszowym
  • chrapanie, bezsenność.

Aby wykonać napar przeciwkaszlowy potrzebne są następujące składniki:

Na 1 porcję herbaty należy przygotować:

  • 4-5 liści laurowych
  • cytryna
  • miód

Przygotowanie naparu:

Liście laurowe kroimy bądź rozrywamy na drobne części, które następnie umieszczamy w naczyniu, w którym przyrządzamy napar – może to być szklanka lub filiżanka. Następnie podzielone liście zalewamy zagotowaną wodą.

Herbatę przykrywamy i zostawiamy na około 10 minut. Po tym czasie przelewamy napar przez sitko aby pozbyć się liści. Odcedzony napar możemy spożywać z dodatkiem cytryny i miodu.

Należy jednak pamiętać, że chcąc zachować wszystkie drogocenne składniki odżywcze oraz witaminy zawarte w tych składnikach  zarówno cytrynę jak i miód dokładamy do herbaty dopiero kiedy jest ona wystudzona. Napar zaleca się spożywać profilaktycznie lub w przypadku wystąpienia choroby raz dziennie.

Herbatę można pić nie dłużej niż przez 10 kolejnych dni. Przeciwwskazaniem do spożywania naparu z liści laurowych jest ciąża, karmienie piersią, nie zaleca się spożywania herbaty przez osoby, zmagające się z zaburzeniem krzepnięcia krwi.