Cytrynowy deser – Nie jadłaś jeszcze tak dobrego

 

Dziś przygotowałam dla Was wspaniały przepis na pyszne ciasto z twarogiem i cytryną. Mam nadzieję, że będziecie się dobrze bawić, przygotowując je razem ze mną.

Składniki

Na cytrynowy mus:

  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 120 g (½ szklanki) cukru
  • Skórka z 1 cytryny
  • 125 ml (½ szklanki) soku z cytryny
  • 120 g niesolonego masła (pokrojonego na kawałki)

Na spód:

  • 200 g herbatników (zmielonych na okruchy)
  • 100 g roztopionego masła (opcjonalnie, dla lepszej konsystencji spodu)

Na masę twarogową:

  • 400 g twarogu
  • 180 g (¾ szklanki) cukru
  • 2 łyżki przygotowanego wcześniej cytrynowego curdu
  • 500 ml śmietany 33%

Przygotowanie

W misce wymieszaj jajka, żółtka, cukier, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Gotuj mieszankę na małym – średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści i połączy z resztą składników. Odstaw do ostygnięcia. Zmiel herbatniki na drobne okruchy.

Wymieszaj okruchy z roztopionym masłem i wciśnij je na dno formy o średnicy 20 cm. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy twarogowej. W dużej misce wymieszaj twaróg, cukier i 2 łyżki cytrynowego musu. Ubij śmietanę na sztywno i delikatnie wmieszaj ją do masy twarogowej.

Połącz masę twarogową z przygotowanym spodem z herbatników. Przełóż masę twarogową na spód z herbatników, równomiernie ją rozprowadzając. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby dobrze stężało.

Gdy spróbujesz tego przepisu, na pewno będziesz chciał go powtarzać! Gotuj z przyjemnością i miłością. Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się wrażeniami – zostaw recenzję 🙂 Smacznego!