Koniecznie spróbuj, piecze się tylko 20 minut i masz doskonały smakołyk do kawy, następnego dnia jest jeszcze smaczniejsza.
Ciasto:
Krem:
Naczynie:
Ciasto: Ubij żółtka i cukier na piankę. Dodaj stopioną margarynę i czekoladę. Do mieszanki przesiewamy również mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną masę (dodaję też szczyptę soli).
Na koniec dodajemy ubite białka. Ciasto układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i oprószamy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut, według piekarnika sprawdzić gotowość ciasta wykałaczką.
Przygotowanie kremu:
Podgrzej słodką śmietankę, czekoladę i cukier na małym ogniu (powoli mieszając), aż masa się zagotuje. Upieczony biszkopt nakłóć widelcem w kilku miejscach, i na jeszcze gorące wylać ciepłą śmietanę. Krem jest stosunkowo rzadki, ale nie trzeba go długo mieszać ani dodawać żadnych usztywniaczy.
Po kilku godzinach zamarza w lodówce. Najpierw ostudź ciasto w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki, aby dobrze ostygło, a krem zestali się…