Nadmierne spożycie cukru prowadzi do nadaktywności, przemęczenia, depresji, bólów głowy, infekcji drożdżakowej, zapalenia zatok, przeziębień, a także nadmiernej senności. Duże ilości spożywanego cukru zwiększają również ryzyko wystąpienia raka, chorób serca oraz cukrzycy.
Zrezygnowanie z cukru to jedno z najtrudniejszych zadań, ale jest możliwe! Początkowo człowiek może doświadczać objawów odstawiennych, jak w przypadku nałogu, takich jak: zmęczenie, rozdrażnienie, bóle głowy, zły nastrój oraz wzmożonej ochoty na cukier. Ważne jest, aby odstawić produkty zawierające cukier stopniowo.
Śniadanie: płatki owsiane (1 szklanka) z migdałami lub nasionami bądź jajka (gotowane lub jajecznica)
Drugie śniadanie: orzechy (miska)
Obiad: pierś z kurczaka z buraczkami, marchewką, gotowaną dynią piżmową, pasternakiem, fasolą, rzepą i migdałami
Kolacja: gotowana ryba z zieloną fasolą bądź łosoś z pieczarkami i smażonymi brokułami
Śniadanie: cięty owies (1 kubek) z jagodami i nasionami lub migdałami bądź jajecznica ze szpinakiem z 3 jajek
Drugie śniadanie: orzechy (mała miska)
Obiad: grillowana cukinia z żółtą i czerwoną papryką w dressingu z cytryny, tymianku i octu. Do tego sałata z posiekanej czerwonej i zielonej kapusty, wymieszanej ze startą marchewką, oliwą z oliwek, cytryną i solą. Można również dodać natkę pietruszki.
Kolacja: zielone warzywa gotowane na parze z casserole i zupa fasolowa bądź pieczony dorsz ze smażoną kapustą chińską z rzepą i prażonymi brukselkami