Moja dietetyczka zdradziła mi przepis na pyszną zupę odchudzającą na bazie bulionu. Jem codziennie i chudnę.

Każda gospodyni ma swój własny, niezawodny przepis na rosół. I wszystkie one wiedzą, że najlepszy bulion to taki, który gotuje się długo na małym ogniu. Przyjmuje się, że przyrządzany z mięsa wołowego powinien gotować się przez około cztery godziny. Temu na drobiu wystarczą już dwie. Dla osób, które nigdy jeszcze nie gotowały takiego wywaru, przygotowaliśmy podstawowy przepis.

Składniki na rosół:

  • mięsne kości z kurczaka lub innego rodzaju mięsa
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 1/2 małej główki selera (lub kilka łodyg selera naciowego)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki octu
  • kilka liści laurowych
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego

Sposób przyrządzenia:

Składniki zalać zimną wodą (mniej więcej 4 litry), następnie doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez kilka godzin. Na koniec przecedzić, posolić i popieprzyć do smaku.

Do wykonania takiego rosołu użyć można również kości pozbawionych mięsa (na przykład wieprzowych lub wołowych) i przed zalaniem ich woda wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na około 15 minut. Dzięki temu wywar będzie jeszcze bardziej esencjonalny.

Czytaj dalej