Kiedyś powidła gotowałam w garnku przez wiele godzin, teraz mam sposób by były gotowe zaledwie w godzinę. To świetny przepis, który nie wymaga wysiłku. Bardzo polecam wypróbowanie tego przepisu, który jest przepyszny i szybki w przygotowaniu!
Śliwki umyj. Przekrój każdą na pól i wyjmij pestki. Następnie śliwki umieść w naczyniu do pieczenia (ważne, żeby było głębsze i wszystkie śliwki się zmieściły) , skrop je octem. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec przez 20-25 minut.
Śliwek nie mieszaj podczas pieczenia, po wyjęciu zasyp śliwki jedną porcją cukru. Następnie włóż je ponownie do piekarnika jeszcze na 15 minut. Po tym czasie wyjmuj i zasyp kolejną porcją cukru. Ponownie wstaw do piekarnika jeszcze na 10 – 15 minut, a po wyjęciu skrop całość rumem i posyp cynamonem oraz goździkami.
Wymieszaj całość blenderem i przelej do wcześniej przygotowanych słoiczków. Zakręć słoiki i obróć je do góry dnem. Zawiń słoiki w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowe!