Pół godziny i masz je na stole: Doskonały przepis na szybkie i łatwe domowe ptysie z twarogiem.

Doskonały przepis na szybkie i łatwe domowe ptysie, z których przygotowaniem poradzi sobie naprawdę każdy. Wystarczy postępować zgodnie z prostymi instrukcjami, aby otrzymać fantastyczny deser!

Potrzebujesz:

Na ciasto:

  • Mąka – 150 g
  • Woda – 350 ml
  • Masło – 150 g
  • Jajka – 3 szt.
  • Sól – 1/4 łyżeczki

Krem:

  • Śmietana 30% – 200 ml
  • Twarożek – 170 g
  • Cukier puder – 50-100 g

Przygotowanie:

Wlej do garnka wodę i włóż masło, pozwól mu się rozpuścić.

Dodaj mąkę i mieszając połącz składniki tworząc jednolite ciasto.

Włóż je do miski i odstaw.

W osobnym pojemniku wymieszaj jajka ze szczyptą soli.

Zacznij ubijać jeszcze ciepłe ciasto i stopniowo małymi porcjami dodawaj jajka. Ubijaj, aż uzyskasz kremową konsystencję. Ciasto włóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij z niej na papier do pieczenia ułożony na blaszce, małe kółka. 

Nastaw piekarnik na temperaturę 230 stopni i piecz przez 10 minut (obserwuj wypieki, aby się nie przypaliły).  Następnie ostudź wieńce z ciasta i przygotuj w międzyczasie krem. Ubij śmietankę z twarożkiem i cukrem.

Przekrój ciasto na pół, wypełnij kremem i możesz podawać np. jako słodki dodatek do aromatycznej kawy. Życzę smacznego!