Faszerowane piersi z kurczaka są łatwe do zrobienia: Wystarczy je pokroić i napełnić, a pyszny obiad będzie gotowy w mniej niż pół godziny.

Zacznij od dokładnego umycia piersi z kurczaka. Następnie osusz mięso ręcznikiem papierowym.

Możesz usunąć „kieszonki”, czyli piersi. Lepiej jest przeciąć piersi wzdłuż, tak aby było wystarczająco dużo miejsca na składniki.

Przyprawić mięso według własnych upodobań. Pokroić pomidory na małe kawałki. Można również przygotować małe kawałki sera, najlepiej w paski lub plasterki.

W misce wymieszaj śmietanę, musztardę i mleko. Na każdej piersi ułóż po 2 plasterki pomidora i sera. Aby lepiej się zapiekły, ponacinaj nożem wierzch piersi. Umieść przygotowane kieszonki na blasze do pieczenia, którą wcześniej natłuściłeś.

Posól potrawę i posmaruj ją sosem śmietanowym. Piecz danie przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Gdy piersi będą już upieczone, dodaj na wierzch plasterek sera i zapiekaj jeszcze przez 2-5 minut. Po upływie tego czasu ciesz się prostym przepisem.

Smacznego!

Czytaj dalej