Zawsze postępuj wg tej instrukcji a uzyskasz wspaniałe rezultaty: Właściwe użycie folii w pieczeniu mięsa i innych potraw odgrywa ważną rolę.
Folia aluminiowa to świetne narzędzie w kuchni, a dzięki niej Twoje pieczone lub grillowane jedzenie będzie smakować jeszcze lepiej! Ponadto może zaoszczędzić Ci kłopotów z myciem naczyń i poradzić sobie z innymi zadaniami, o których być może nie wiedziałeś!
Na początek ważny jest odpowiedni dobór folii. Grubsza folia jest najlepsza do dowolnego zastosowania , ponieważ nie musisz się obawiać, że się poderwie, a rolka się nie potoczy.
Chrupiąca skórka
Jeśli lubisz złotą skórkę, do pieczenia mięsa użyj folii aluminiowej w następujący sposób. Podczas pierwszego etapu pieczenia mięso przykryj folią, ale nie zapomnij zdjąć przed końcem, aby skórka ładnie się upiekła. Idealnie jest zdjąć folię około 5-10 minut przed pieczeniem.
Strona matowa i błyszcząca
Na pewno zauważyłeś, że folia ma jedną błyszczącą, a drugą matową stronę. Jakość wypieku i uzyskany smak zależy również od tego, po której stronie umieścisz folię na blasze do pieczenia. Błyszcząca strona lepiej odbija ciepło i mniej przywiera do żywności, natomiast matowa strona przepuszcza ciepło. Dlatego zawsze upewnij się, że strona zewnętrzna jest zawsze matowa, a błyszcząca część skierowana jest dnem w stronę potrawy.
Mięso nie wysycha
Klasyczna, cienka folia ma zazwyczaj dwie strony matową i błyszczącą . Strona matowa przepuszcza ciepło, a strona błyszcząca je odbija. Jeśli więc pieczesz mięso i owijasz blachę błyszczącą stroną do góry, będziesz musiał piec jedzenie znacznie dłużej.
Podczas pieczenia matowa strona folii powinna zawsze znajdować się na wierzchu, aby przepuszczać ciepło i piec potrawę wcześniej bez wysuszania. Błyszcząca strona powinna zawsze znajdować się na wierzchu, jeśli chcesz dłużej utrzymywać ciepło żywności.
Dotyczy to również sytuacji, gdy musisz chronić żywność przed wysoką temperaturą (np. żywność wyjęta z lodówki wytrzyma znacznie dłużej i nie zepsuje się). Dlatego błyszcząca strona powinna być zawsze zwrócona do góry, gdy się nie piecze.
Zakres temperatur podczas pieczenia
Jeśli użyjesz piekarnika do pieczenia zamiast otwartego ognia, reżim temperatury będzie inny. Mięso powinno być pieczone w 170°C, ale drób w 160°C, a ryby tylko w 145°C.
Jeśli zamierzasz piec mięso na otwartym ogniu, umieść jedzenie na grillu, aż węgle nieco ostygną. Ważne jest, aby żywność była pieczona powoli dymem, a nie płomieniem.
Jak widać, te proste wskazówki są łatwe do zapamiętania. Jeśli jednak użyjesz folii w odpowiedni sposób podczas pieczenia, Twoje jedzenie będzie smakować znacznie lepiej!
Inne triki z folią, które ułatwią Ci pracę w domu
1. Jeśli nie chcesz regularnie myć kuchenki po gotowaniu, zrób to. Przykryj powierzchnię kuchenki folią, a ta sztuczka pomoże Ci uniknąć żmudnego czyszczenia. Tłuszcz i brud pozostaną na folii.
2. Aby banany dłużej zachowały świeżość, zawiń łodygi bananów w folię i włóż owoce do lodówki.
3. Czy potrzebujesz mniejszego talerza niż masz? Nawet w tym przypadku folia ci pomoże. Aby zmniejszyć rozmiar arkusza, złóż folię kilkakrotnie w pas o wymaganej szerokości i utwórz za jego pomocą nową krawędź arkusza. Możesz także dostosować rozmiar i kształt.
4. Folia aluminiowa posłuży również jako ostrzałka do noży lub nożyczek