Koniecznie zapisz ten przepis, jest przepyszny. Kotlety wieprzowe w panierce.

Tego przepisu nauczył mnie mój dziadek. Proste i smaczne jedzenie, które spodoba się całej rodzinie.

Mięso jest bardzo miękkie, pyszne i można je przygotować na jednej blasze do pieczenia z dodatkiem i posypką. Podawać z prostą sałatką lub świeżymi warzywami.

Składniki:

  • 1-1,2 kg polędwicy wieprzowej
  • sól
  • czarny pieprz
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • olej
  • 100-120 g sera
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki białego jogurtu
  • Papier do pieczenia

Przygotowanie:

Mięso pokroić w plastry. Przykryj folią spożywczą i dociśnij.

Posyp solą i pieprzem. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na grubej tarce. Dopraw solą i pieprzem.

Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Włóż ziemniaki do miski. Pokrój cebulę i połóż ją na ziemniakach.

Ser zetrzyj na tarce i przełóż do miski. Do sera dodać musztardę, majonez i jogurt. Dopraw solą i dobrze wymieszaj.

Ułóż mieszankę na wierzchu mięsa. Przykryj blachę zwilżonym papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

Następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 20 minut. Życzymy smacznego! 🙂