Zetrzyj cukinię na tarce. Dodaj sól, wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby cukinia puściła soki. Po 10 minutach dobrze wyciśnij cukinię, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Filet z kurczaka posiekaj bardzo drobno. W dużej misce połącz wyciśniętą cukinię, posiekany kurczak, 3 jajka, suszony koperek, suszony czosnek, czarny pieprz i sól do smaku. Dodaj 100 g mieszanki mąki i bułki tartej (50/50) i dobrze wymieszaj.
Podgrzej olej słonecznikowy na patelni. Formuj kotlety z przygotowanej masy i smaż na średnim/małym ogniu pod przykryciem przez 7 minut, aż uzyskają złoty kolor. Odwróć kotlety i smaż pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju, usuń skropliny z pokrywki. Te kotlety z kurczaka i cukinii okazują się bardzo soczyste. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.